Chlapec v pruhovaném pyžamu

Chlapec v pruhovaném pyžamu


Autor: John Boyne
Nakladatelství: BRIO
Rok vydání: 2008 (originál), 2006



Obsah

Příběh vypráví o Brunovi, malém německém chlapci za druhé světové války a jeho a přátelství s chlapcem na druhé straně plotu jménem Šmuel. Brunovi se nechce odcházet z jejich honosného rodinného sídla, nechce se mu opouštět kamarády, které tam má, nechce se stěhovat bůh ví kam na konec světa, kde nejsou kluci ve stejném věku, kde bude muset být sám a bez kamarádů. 

Ovšem kvůli otcově důležité práci, ať je to jakákoliv, se i přesto musí odstěhovat. Brunovi se v novém domě nelíbí. Nudí se a žádné dobrodružství ho v tomto stereotypním režimu, který je teď na pořádku dne, nečeká. Jediné rozptýlení na tomto prach bídném místě jsou lidé v pyžamech nedaleko jejich nového domova. Když se Bruno konečně rozhodne neznáme lidi v pyžamech prozkoumat narazí na plot za kterým sedí drobný chlapec ostříhaný skoro do hola, a na sobě má stejně pruhované pyžamo jako ostatní lidé za plotem.

Bruno se s chlapcem, jehož jméno je Šmuel, skamarádí a chodí ho navštěvovat jak nejčastěji to jen jde. Ale stále nechápe co se za plotem děje, proč tam jsou, proč mají všichni stejné oblečení a stejně krátké vlasy ? Tyto otázky, a také touha po tom podívat se na druhou stranu plotu, Bruna pronásledují aniž by věděl co by ho tam mohlo potkat.


Bruno se mračil. Přemýšlel o lidech v těch pruhovaných pyžamech a o tom, co se asi děje v onom Oušicu, jestli to není něco moc ošklivého, když pak vypadají tak nezdravě. Nic mu nedávalo smysl. Přestal se dívat na Šmuelovu ruku, otočil se zády, otevřel ledničku a hledal něco k jídlu.


Tato velice uzounká knížečka o necelých dvoustiset stránkách nejen mě, ale i spoustě lidem na světě přirostla k srdci. Knížka je napsaná opravdu lehce, dětskýma nevinnýma očima, které nechápou pravdu o táborech smrti, o tom že černý kouř vycházející z komínů není pouhé pálení odpadu, a Vy máte chuť Brunovi říct pravdu, protože ta dětská naivita je na tomto příběhu nejsmutnější.

Bruna a stejně tak Šuela si jako hlavní charaktery zamilujete a přirostou Vám během čtení k srdci, přestože je Bruno někdy až moc zvídavý, a myslí si, že i na druhé straně plotu se lidem žije stejně tak dobře jako jemu samému a možná a líp. A krásné vyvíjející přátelství mezi dvěma chlapci je popsáno tak detailně že je až realistické.

Ale všechno hezké jednou skonči, konec této knihy mi došel během pár stránek, zhluboka jsem dýchala abych nezačala brečet, a pak.. byl konec. Ach, ten konec jsem bez mála rozdýchávala dalších deset minut po dočtení a nakonec se dostavily i slzy, které se nekontrolovatelně řinuly z mých očí. Na příběh o přátelství popsaný v této knize nikdy nezapomenu a doufám, že si tuto knížku přečte víc lidí abychom si připomněli ztráty za druhé světové války.

Hodnocení:
9/10

No comments:

Post a Comment