Fantastická Zvířata a Kde Je Najít

Fantastická Zvířata a Kde Je Najít

Autor: J. K. Rowling
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2016 (originál), 2016






















Obsah

Newt Scamander je tichý a milý mladík, který cestuje se svým kouzelným bezedným kufříkem plným fantastických zvířat. Je libo prostředí jak ze safari nebo husté tajemné lesy? Žádný problém, Náš hrdina to ve svém kufříku má.

Newt se svým kufříkem tentokrát zavítá do New Yorku roku 1926 aby si zde pořídil Appaloské Kluběnky. Shodou různých náhod se Newt setkává s nečarem se, kterým si posléze nevědomky kufříky prohodí a když Náš hrdina kufřík otvírá nachází zde pouze koblížky a další mlsky po kterých se nám všem sbíhají sliny. A co roztomilý nečar jménem Jacob? Po dlouhém dni strávený v bance se Jacob vrací sklíčený domů a ve svém kufříku nenalézá to co by v něm správné být mělo. Kufřík jako by se zbláznil, otevře se a začnou z něj vylézat fantastická zvířata, která jsou v cuku letu pryč a jdou vstříc nebezpečným ulicím New Yorku. Jak si Niffler, krtek smíchaný s ptakopyskem, poradí v New Yorských zlatnictvích nebo bankách? Jak si nosorožec z kouzelnického světa bude hledat partnerku v zoo? Nebo snad jak si opice, která oplývá schopností neviditelnosti, povede? V tomto magickém světě je možné vše.

J. K. Rowlingová Nás všechny už před dvaceti lety ohromila svou velice známou a po celé zemi milovanou sérií o mladém kouzelníkovi jménem Harry Potter. Když příběh skončil a zaklapli jsme knihu se srdcem na tisíc kousků a vědomím, že tohle je opravdu konec, nikdo jakoby nevěděl co dál se životem. Ale to jsme se spletli! V této knize se bohužel nevracíme k dnes již dospělému a úspěšnému Harrymu Potterovi, ale autorka nám do života vnesla jiného hrdinu a to Newta Scamandra, kterého ztvárnil úžasný Eddie Redmayne.


A sakra. Utekl hrabák. Aby taky ne, dareba jeden. Nevynechá šanci ukrást něco lesklého.


Kouzelnický svět, který stvořila, má ze všech nejoblíbenější autorka J. K. Rowling, si mě získal už dávno. Všechna ta magie a kouzla kolem Vás opravdu pohltí a od knihy se nemůžete odtrhnout a Rowlingová i z obyčejného filmového scénáře vytvoří další knihu do sbírky svým fanouškům. A prostě ta obálka! Na ni je radost pohledět, jednoduše pastva pro oči. A nejenom obálka, ale i uvnitř knihy můžeme naleznout nemálo tématických ilustrací, které Vás doprovázejí společně s příběhem na cestě po New Yorku roku 1926.

Kniha v podobě scénáře není moc běžná, je tu opravdu spousta přímé řeči a pod každým jménem je kurzívou napsáno na koho daná osoba mluví, jaká intonace se používá nebo kde se děj odehrává. Rowlingová dokáže i ze scénáře vytvořit plnohodnotný příběh, který je čtivý a můžete si tak film odehrát znovu ale v hlavě, protože tady je jak filmový příběh tak knižní příběh naprosto stejný.

Nejlepší u knížek s filmovou adaptací je když si knížku přečtete jako první, tady, ale doporučuji pustit si nejdříve film, kniha má pak lepší atmosféru, když si představujete ty povedené filmové efekty, fantastická zvířata a vzpomínáte na filmovou hudbu, která se opravdu povedla. Z celé knihy i filmu vyzařuje dobrodružný nádech který Vás prostě pohltí a s hlavními postavami všechno prožíváte tak jako by se to dělo Vám.

Příběh mě nezklamal ani tehdy, kdy jsem vešla celá natěšená do kina na to až se znovu ponořím do magického světa J. K. Rowlingové.


Hodnocení:
10/10

No comments:

Post a Comment